csirkeleves

Zsidó húsleves csirkéből

Ez egy hagyományos recept a zsidó konyhából. Ez a csirkéből készült húsleves különféle egészségi problémák esetén jótékony hatással van szervezetünkre, így könnyebben kilábalunk például egy fránya megfázásból. További előnye, hogy második és harmadik napon is kiváló és bátran fogyasztható.

Hogy mitől olyan eredeti ez a csirkéből készült húsleves?

Ami ezt a húslevest igazán karakteressé teszi, mindenekelőtt a maceszból készült gombócok – tehát a hagyományos zsidó kovásztalan kenyér, melyet főként a pészah ünnep idején fogyasztanak. Összehasonlítva a szlovák változattal, még érdekesebb lehet a húsleves egy kis kapor felhasználásával.

Hozzávalók Leírás
  • 1 egész csirke
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 8 db sárgarépa
  • 1 db paszternák (esetleg petrezselyem)
  • 3 gerezd fokhagyma – zúzva
  • 2 db zeller szár
  • 1 csokor friss kapor, durvára vágva
  • só és bors ízlés szerint

Golyók:

  • 2 ½ csésze macesz

húsleves

  • 6 db tojás
  • 6 ek növényi olaj
  • 2 ek só

 

  1. Helyezzük a csirkét egy nagy edénybe, mégpedig mellel alulra. Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy az edény peremétől kb 10cm-ig érjen.
  2. Hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát, sárgarépát, paszeternákot, zellert és kaprot. Közepes lángon felforraljuk, majd nagyon lassan, 2 órán át forraljuk. Az edényt hagyjuk részlegesen lefedve, ezzel is szabályozva, hogy a leves nehogy erőteljesen forrjon.
  3. Eltávolítjuk a leves felszínén található zsírt és hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát. Ismét részben lefedjük és lassú tűzön újabb két órán keresztül főzzük. Lassú főzés segítségével érhetjük el a jellegzetes ízeket.
  4. Egy közepes tálban összekeverjük a maceszt, tojásokat, olajat, sót és ¼ részt a húslevesből. Amikor az anyag összeáll, kb. 20 percre helyezzük a hűtőszekrénybe.
  5. Készítsünk egy újabb edényt vízzel, enyhén sózzuk és felforraljuk. A kihűlt macesz keverékből nedves kézzel golyókat formázunk, kb. 16-ot. A golyókat a forró vízbe helyezzük, lefedjük és körülbelül 35 percig főzzük.
  6. Amíg a golyók főnek, leöntjük az elkészült hús levét és kivesszük a csirkét. Ezután a levest visszahelyezhetjük az edénybe, attól függően, hogyan szeretjük. A csirke egy részét természetesen a levesen kívül is felhasználhatjuk. Végül kiszedjük a golyókat a vízből és a már elkészült forró csirkelevesbe helyezzük.

 

Csirke húsleves

A csirkeleves népszerű, kicsik és nagyok körében egyaránt. A hagyományos ételeink közé tartozik, legyen szó valamilyen ünnepi alkalomról, vagy csak egy szürke hétköznapról. Úgy tartják, hogy erősítő hatása miatt az immunrendszerünknek nagyon kedvező. És ez így igaz. A zsidó kultúra hosszú évszázadok óta készíti, tehát kipróbálni mindenképp megéri.

További receptjeinket is ajánljuk figyelmükbe:

vagy

Merítsen ötleteket alábbi kategóriánkból:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Tésztafélék és pizza

zapekaná zelenina

Hús nélkül

mrkvové šatôčky

Desszertek

Menu Title