tönkölybúza

Tönkölybúza bagett házilag, frissen

Szereti a friss, ropogós, illatozó tönkölybúzából készült péksüteményeket? Nos, akkor jó helyen jár. Megmutatjuk, hogyan készül a házi rusztikus tönköly bagett, méghozzá egy nagyon egyszerű recept alapján. Higgyék el, ezután mást nem is fognak akarni.

Tönkölybúza bagett házilag

A tönköly bagett mindössze négy összetevőből áll. Mi először egy egyszerű bagettel próbálkoztunk, majd elkezdtünk kísérletezni különféle hozzávalókkal. Bárki megkóstolta, nagy sikert aratott. Annak ellnére, hogy kelt tésztáról van szó, annyira egyszerű az elkészítése, hogy még a kezdőknek is biztosan sikerülni fog. Nem igényel semmilyen speciális felszerelést, elég egy bögre, egy nagyobb tál és egy főzőkanál. Ha csak finom liszt van otthon, az sem gond, használja ugyanazt a mennyiséget, mint a tönkölylisztből, és így legalább biztos lehet benne, hogy nem tartalmaz olyan összetevőket, melyek nem valóak egy péksüteménybe.

Hát akkor fogjunk is hozzá.

Egy adag két tönköly bagett elkészítéséhez elegendő.

tönköly bagett

Hozzávalók Leírás
  • 3 csésze tönkölybúzaliszt
  • 1 tk só
  • 1 tk szárított élesztő
  • 1 ½ csésze langyos víz
  • kevés liszt a munkalapra

Tippünk: A mi bagettünk már önmagában is jó, de ajánlatos egy kicsit játszadozni az összetevőkkel, hogy mindenki a saját ízlésére alakíthatja

 

Ø Tönkölybúza magvakkal: a liszthez keverjünk hozzá kedvenc magvainkból egy evőkanállal – például len, tök vagy napraforgó

Ø Rozs köménnyel: 1 csésze finom lisztet rozsliszttel helyettesítünk és hozzákeverünk egy teáskanál egész köményt

Ø Hagymás: kevés olajon megpirítunk egy apróra vágott hagymát és hozzákeverjük a kelt tésztához. A tésztát ezután elegendő egyszer alaposan kézzel összekeverni

Ø Olivás: hasonlóan járunk el mint a hagymával, csak hagyma helyett 2 evőkanál apróra vágott olívabogyót keverünk

 

  1. Helyezzük egy tálba a lisztet, sót és az élesztőt. Az összes száraz összetevőt alaposan összekeverjük. Ha szeretne hozzáadni a tésztához valamilyen magvakat, ez a megfelelő pillanat.
  2. Felöntjük vízzel és egy főzőkanál segítségével összekeverjük, hogy ragadós masszát kapjunk. Nem szükséges túl sokáig kevergetni, elég, ha a száraz összetevők felveszik a vizet.
  3. Ezután a tálat lefedjük egy tiszta ruhával és egy meleg helyen hagyjuk megkelni. A hőmérséklettől függően ez igénybe vehet 1-3 órát. Ha a tészta térfogata megduplázódik, nem kell tovább várni (vigyázat, a rozs vagy a teljeskiőrlésű lisztből készült tésztánál ez a folyamat lassabban megy végbe és a térfogat sem fog kétszeresére nőni, mint a fehérliszt esetében).
  4. A tésztát kiborítjuk a belisztezett sodródeszkára, két részre választjuk és átgyúrjuk. Ízlés esetén hozzáadunk olivát, hagymát vagy egyéb zöldségeket. A tésztából 2 cipót formázunk, mely során többször is lisztezhetjük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
  5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  6. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a két cipóból bagett formát képezünk és a tepsire helyezzük. Éles késsel néhány helyen bevágjuk és cca 25 perc alatt készre sütjük.

Nekünk így sikerült a hagymás bagett:

tönkölybúza

Kedvet kapott a tönköly bagett elkészítéséhez? Meggyőztük önöket, hogy mennyire egyszerű? Amennyiben ez a tönkölybúza recept ízlett önöknek, figyelmükbe ajánljuk a szuperkönnyű tönkölybúza kenyér elkészítését kelesztés nélkül.

 

 

 

torta

Desszertek

besütött zöldségek

Hús nélkül

bolognai spagetti

Tésztafélék és pizza

Menu Title