Tavaszi spárga: hogyan válasza ki, tárolja és készítse el

Azt mondják, a spárga a egészség és fiatalság elixírje. Ez az egészséges zöldség rostokban, vitaminokban gazdag, zsír és cukortartalma pedig minimális, aminek köszönhetően az étrendünk kiegyensúlyozott marad. Könnyen emészthető és kombinálható bármilyen étellel. Az emberek már több mind ötezer éve fogyasztják, nálunk azonban még csak most szoknak hozzá az ízéhez.

Általánosan három fajtát ismerünk: fehéret, zöldet és lilát. Szezonja április végétől június második feléig tart. Minél vékonyabb a spárga, annál finomabb marad textúrában, ami az édeskés ízben is megmutatkozik. Vásárláskor frissességét úgy ellenőrizhetjük, ha az alsó végét megnyomjuk, aminek szét kéne pattannia és levet kéne engednie.

Ügyeljen a helyes elkészítésére

Főzés-sütés előtt az egyes szálakat öblítsük át hideg vízzel, majd hagyjuk lecsöpögni. Ezután burgonyahámozóval megpucoljuk. Főzésnél legalkalmasabb a vékony, magasabb fazék, amiben a spárga szinte függőlegesen áll. Fejjel felfelé kell állítani, míg főzési ideje ideális, ha nem lépi túl a 10 percet.

Mit tegyünk a fel nem használt spárgával? Ennél a zöldségnél ajánlott mindig annyit venni, amennyit a legközelebbi napokban el is fogyasztunk. Ugyanis képes hamar megromlani. Csak 3-4 napot bír ki nedves törlőben, hűtőbe rakva, vagy egy pohár vízbe állítva. Ha más nem, fagyassza le a mosott és megpucolt spárgát, ilyenkor hónapokig ép marad.

Miért egészséges?

Ez a zöldség sok hasznos anyagot és vitamint rejt magában, amik elősegítik például a fogyást vagy a méregtelenítést. Sok savfajtát is tartalmaz, mint például a glutaminsavat, ami gyógyítja az epilepsziát, viselkedési zavarokat, Parkinson-kórt és véd a szürke hályog kialakulása ellen.

Emellett a spárga megelőzi a terhességi rizikókat is, miközben nagyobb mértékben ajánlott a cukorbetegeknek és bőrbetegségektől szenvedőknek is. Szerencsére nem lehet túladagolni.

Szabad kéz a konyhában

A spárga konyhában való felhasználása igazán tarka, ezért fölösleges félni tőle. Illik mindenféle krémekbe vagy tejszínes levesekbe, ugyanakkor kitűnő parmezánnal, egyéb sajtokkal és tofuval.

Felhasználhatja akár finom szotéba is, készíthet vele ételeket kínaias módra, de lehet belőle köret is, hasábburgonya helyett. A leghatásosabb azonban pusztán villával enni, felszeleteléssel ugyanis veszít az ízéből.

Menu Title