A szervezet megtisztítása: miért is jó nekünk?

A detoxikációval megszabadítjuk testünket nem csak a toxinoktól és lerakódásoktól, de megelőzhetünk általa egy csomó betegséget is. Felejtse el az éhségkúrákat és helyette fogyasszon a szokásos étrendje mellett olyan élelmiszereket, amelyek megtisztítják a testet és az elmét is. Cserébe több energiát, jobb immunitást és akár alacsonyabb testsúlyt is szerezhet. Elég, ha betartja ezt az 5 pontot.

1. Mikor kezdjük, és mikor hagyjuk abba

Még a tisztítókúra előtt tudatosítsuk, hogy a tisztítás nem böjtöt jelent. A szervezetet ezért fokozatosan fel kell készíteni a detoxikációra, hogy ne érje sokk. A kúra hossza mindig személytől, egészségállapottól és a kúra fajtájától függ.

A tisztítást azonban addig tarthatja, amíg jobban nem érzi magát, vagy el nem éri céljait. Ám nem ajánlott betegség alatt, gyengült szervezettel, amikor a testnek szüksége van teljes értékű étrendre.

2. Víz – a test működésének alapja

A testünk nem képes nélkülözni a vizet, akár fogyni szeretnénk, akár nem. A tisztítókúra előtt vagy alatt a szokásosnál nagyobb mennyiségű folyadékot ajánlott fogyasztani. A víz ugyanis kitisztítja és előkészíti a szervezetet, miközben hidratálja és regenerálja a sejteket. Egy pohár víz fél órával étkezés előtt hidratálja a gyomrot, miáltal támogatja az emésztést is. Az ajánlott napi vízadag két liter, de a kúra alatt ideális a három liter.

3. Egészséges zöld zöldség

A következő fontos lépés az étrend gazdagítása zöldséggel. Minden zöld étel klorofilban gazdag, amely erős antioxidáns. Mivel bázisos alapúak, megelőzik a szervezet elsavasodását. Keverjen az ételekbe például spenótot, zellert, csalánt, leveles salátát, zöldpaprikát, brokkolit, vagy bármilyen zöld zöldséget, illetve gyümölcsöt. Frissen és nyersen, lévé préselve vagy smoothievá mixelve – ahogy csak szeretné. A teste majd később megköszöni, ízlelőbimbói már most.

4. Adjon pirosat a toxinoknak

Az erősen piros színű zöldségek különleges ízükkel feldobják az étrendet, ami ezúttal bár könnyebb, de még annál is gazdagabb lesz. A piros zöldségekben található legtöbb fontos vitamint úgy szerzi meg a leghatékonyabban, ha levet készít belőlük. Hőkezeléssel ugyanis csökken a magas kálium-, magnézium- és C-vitamintartalmuk. Ha nem szereti a nyers zöldséget, próbálja ki a céklaszirupot. Ez a finom és hihetetlenül egészséges ital gazdag fehérjében, vasban, rézben, cinkben, fluorban, mangánban, B1- és B2-vitaminban, valamint további értékes anyagokban, amelyek jótékonyan hatnak a körmeinkre, arcunk tisztaságára és hajunk erősségére. A cékla mellett ugyanolyan egészséges a pirospaprika, retek illetve egyéb piros zöldség.

5. Gyógynövénnyel a sikerhez

A gyógynövények nem véletlenül ősanyáink gyógyszerei. A testet kitűnően ápolják egy tisztítókúra után. Gyógyteákkal sok értékes anyagot tudunk magunkhoz venni, miközben kellemesen melegen tartanak. A bojtorjánkivonat tisztítja a vért, a csalán az egész szervezetből kivonja a toxinokat, a gyermekláncfű támogatja a vér és a vese tisztulását. Ugyanolyan egészséges például a menta, zsálya, nyír vagy csipkebogyó. A legjobb eredményt azonban a szárított házi növényekből érjük el, nem pedig a zacskós teákból.

Menu Title