grissini

Sós sütemény – rozmaringos grissini (kenyérrúd)

Amikor vendégeket várunk, vagy ünneplésre készülünk, a megszokott ízeken kívül igyekszünk valami újat is az asztalra varázsolni, hogy mindenki találjon valami ínyére valót. Ennél a receptnél bizonyára sikert aratunk többféle mártás vagy szósz elkészítésével, melyet külön kistálkákba helyezünk, így mindenki kiválaszthatja a számára legjobban megfelelőt. Az illatozó rozmaringos grissini (kenyérrúd) pedig bátran mártogatható a különféle ízű szószokba.

Sós sütemény – rozmaringos grissini (kenyérrúd)

A rozmaringos grissini felszíne ropogós, a belseje pedig puha, ahogy annak lennie kell. Ez a fajta sós sütemény egy kényelmes és igazán szórakoztató megoldás a klasszikus kenyér helyett, mely több vicces pillanatot okozva akár meghosszabbított karként is működhet az asztalnál.

Hozzávalók Leírás
  • 7 g szárított élesztő (1 csomag)
  • 1 ½ tk cukor
  • 1 ¼ csésze meleg víz
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ½ tk só
  • 3 ¼ csésze kenyérliszt
  • 1 ½ tk rozmaring

Tippünk:

  • A grissini különböző formájú lehet – sodorhatjuk őket laposra, így a különféle mártogatósokat hasonlóan tudjuk összegyűjteni, mint egy kanállal. Klasszikus rúd formát is adhatunk neki, melyet egyszerűen csak belemártunk a szószba vagy a felét akár sonkába vagy salátába csomagolhatjuk. Higgyék el, az így elkészített rudacskák a nagy beszélgetések mellett gyorsan el fognak tűnni az asztalról.
  • A tésztát ízesíthetjük még fokhagymával, köménnyel, kakukkfűvel, olívabogyóval…az önök ízlésétől függően
  1. Egy tál meleg vízben felolvasztjuk a cukrot és hozzáadjuk a szárított élesztőt. Hagyjuk az egész keveréket dolgozni 10 percig és jól összekeverjük
  2. Egy másik tálban összekeverjük az olajat, sót, 3 csésze lisztet és a zúzott rozmaringot, majd hozzáöntjük az élesztővel elkevert vizet
  3. Az egészet jól összekeverjük – robotgéppel vagy akár kézzel, míg nem ragadós tészta keletkezik (akkor tekinthetjük jól eldolgozottnak a tésztát, ha elválik az edény falától)
  4. A tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával majd egy meleg helyen hagyjuk megkelni, amíg a mennyisége kétszeresére nem nő (cca 45 perc alatt). Kelesztés előtt a tálat és a tészta felszínét egy kevés liszttel beszórjuk
  5. Majd a már elkészült vagyis megkelt tésztát a kilisztezett munkalapra helyezzük és még 10 percig hagyjuk kelni. Ezután kisodorjuk és vékony csíkokra vágjuk, melyekből kiformázzuk a kívánt alakzatot, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket
  6. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a rudakat megkenjük egy kevés olívaolajjal és mindössze 15 percig sütjük.

 

És ami illene hozzájuk:grissini

Amennyiben megtetszett önöknek ez a sós grissini recept, próbálja ki házi bagettünk elkészítését is

torta

Desszertek

besütött zöldségek

Hús nélkül

bolognai spagetti

Tésztafélék és pizza

Menu Title