brokkolikrémleves

Sajtos brokkolikrémleves

A hideg téli estéken bizonyára önök is értékelik a különféle forró és ínycsiklandozó leveseket, melyek krémes állaguknak köszönhetően igazi csemegének számítanak. Ezesetben a sajtos brokkolikrémleves az egész család kedvencévé válik majd, elég csak egyszer kipróbálni.

Sajtos brokkolikrémleves

Abban az esetben, ha lisztérzékenységben szenved, a brokkolikrémleves elkészítésénél a teljeskiőrlésű tönkölylisztet lecserélheti gluténmentes változatra (például hajdina vagy kukorica lisztre). Még több információt a lisztekről a következő cikkünkből megtudhat: Elfelejtett gabonafélék, avagy miben rejlik az egészség

Hozzávalók Leírás
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 db nagy sárgarépa lereszelve
  • 1 db nagy mogyoróhagyma, kis kockákra vágva
  • őrölt feketebors
  • 3 ek teljeskiőrlésű tönköly liszt
  • 3 csésze zöldségleves
  • 2 csésze szójatej
  • 3 csésze nyers brokkoli rózsa
  • 1 csésze Cheddar sajt
  1. A mogyoróhagymát egy kevés olajon aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, a lisztet és további 3 percig pirítjuk együtt
  2. Felöntjük a levessel, sóval ízesítjük, hozzáadjuk a brokkolit és addig főzzük, míg a brokkoli meg nem puhul
  3. Hozzáadjuk a szójatejet, a lereszelt Cheddar sajtot és feketeborssal ízesítjük
  4. Kis ideig még összefőzzük és azonnal tálalhatjuk
  5. Tálalás előtt reszelt Cheddar sajttal díszítjük

Cheddar sajt érdekességei

  • Ez egy Délnyugat-Angliából származó tehéntejből készült kemény sajt. Nevét az angliai Cheddar településről kapta, ahol barlangokban érlelték
  • Tradíciós henger alakú cipó formája mintegy 27,5 kg-ot nyom
  • Az egyes cipókat összekötik, hogy kemény szürkésbarna kérge keletkezzen
  • A sajtokat 6 és 18 hónapig érlelik
  • Állaga enyhén törékeny, íze erőteljesen aromás, kissé fanyar
  • Színe szalmasárga, mely idővel sötétedik
  • A fiatal sajt íze még nem igazán különleges, enyhén diós-édeskés izű
  • A sajt érését követően az íze egyre aromásabb és teltebb lesz, kiemelkedő mogyorós íz keletkezésével
  • Az idősebb sajtok íze sóssá és fanyarrá változik
  • Manapság az igazi Cheddar sajton kívül egész skála különféle ízesítést alkalmaznak: köménnyel, egész borssal, sörrel, fokhagymával, petrezselyem zöldjével, dióval, mazsolával vagy édes savanyúságokkal

Forrás: Wikipedia

Bízunk benne, hogy a sajtos brokkolikrémleves ízleni fog önöknek is. Jó étvágyat kívánunk!

Amennyiben kedvelik a leveseket, még több fantasztikus receptet talál a Levesek kategóriában

torta

Desszertek

besütött zöldségek

Hús nélkül

bolognai spagetti

Tésztafélék és pizza

Menu Title