humusz

Probiotikus humusz vörös lencséből

Már csak pár nap van hátra a közelgő Szilveszter napjáig, mely lehetőséget nyújt házigazdaként elbűvölni vendégeinket egy nem mindennapi kenővel. Ez a humusz sima és krémes állagú, részben azért, mert klasszikus csicseriborsó helyett vörös lencsét használtunk fel.

Az emberek kiváncsiságuknál fogva szeretnek kóstolgatni és hasonlítgatni, ezért ez a humusz recept rögtön három féle módon is elkészíthető: a csicseriborsós változaton kívül vörös lencse vagy mungóbab is felhasználható. A humuszhoz hozzáadhatunk egy kevés tejsavót (víz helyett), hogy a kenő további probiotikumos hatással legyen felvértezve. A vörös lencse ugyan veszít piros színéből a főzés során, de végeredményül a humuszt díszíthetjük snidlinggel és szezámmaggal.

Probiotikus humusz vörös lencséből

Hozzávalók Leírás
  • 1 ½ csésze főtt vörös lencse
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • 3 ek frissen facsart citromlé
  • 2/3 csésze tahini (szezám paszta)
  • ¾ tk finom szemcsés tengeri só
  • 2-3 ek tejsavó, kefir vagy meleg víz (ha problémája van a tehéntejből származó fehérjékkel, szójatejjel is elkészíthető)
  • 2 tk szezámmag
  • extra szűz olívaolaj (ha szeretnénk a kenő ízét még jobban kiemelni, akkor szezámolajat is használhatunk)
  • apróra vágott snidling a díszítéshez a kenő tetejére, vagy ízlés szerint egyenesen keverhetjük a kenőbe
  1. Alaposan öblítsük le a 1 ½ csésze vörös lencsét és hagyjuk főni egy lábasban 1 ¾ csésze vízzel. Forraljuk fel, fedjük le és közepes hőmérsékleten körülbelül 15 percig főzzük puhára.
  2. Mixer segítségével a megfőtt lencsét és a fokhagymát legalább egy percig zúzzuk szét. Figyeljünk a turmixgép oldalára felragadt lencsékre is, melyet kaparjunk le és újból mixereljük össze.
  3. Hozzáadjuk a citromlevet, tahinit és tengeri sóval sózzuk. Majd újabb cca egy percig mixereljük. Ne akarjunk rövidebb ideig mixerelni, hiszen fontos, hogy a krém állaga minél simább legyen. Viszont ha az egész keverék egy puha golyóvá áll össze a mixer belsejében, állítsuk le.
  4. Eljött az idő, hogy hozzáadjunk egy kis tejsavót (esetleg vizet vagy szójatejet…). Ezután folytathatjuk a mixerelést, amíg a humusz nem lesz sima, könnyű és krémes.
  5. A kenőt saját elképzelésünk alapján ízesíthetjük, esetünkben citromlé, só vagy extra feketebors hozzáadásával.
  6. Végül egy kevés olívaolaj (szezámolaj) hozzáadásával folytatjuk, szezámmaggal megszórjuk és elérhető mennyiségű metélőhagymával szórjuk meg.

 

 

További receptek, melyeket bátran elkészíthet az ünnepségre:humusz

Ezúton kívánunk önöknek kellemes ünnepeket! Ne feledjék, ha megmarad egy kis humusz másnap reggelire, a kemény éjszaka után jól fog esni a probiotikus kenő az emésztésének.

Felkeltettük érdeklődését? Próbálja ki további receptjeinket is!

Merítsen bátran ihletet további receptjeinkkel.

torta

Desszertek

besütött zöldségek

Hús nélkül

bolognai spagetti

Tésztafélék és pizza

Menu Title