mézeskalács

Omlós mézeskalács gluténmentesen

A klasszikus karácsonyi mézeskalács elkészítéséhez számtalan receptet találni. Natúr, díszített, töltött, csokoládés bevonattal, cukros bevonattal…de vajon birtokában vannak-e egy igazán finom és jól bevált receptnek a gluténmentes mézeskalács elkészítésére, mely azonnal puha és puha is marad? Ha nincs, nálunk éppenséggel megfelelő helyen jár. Ennek a klasszikus karácsonyi süteménynek az egészséges változatát mindenképp ki kell próbálniuk.

Omlós mézeskalács gluténmentesen

A kukorica és a rizsliszt kombinációja garantálja, hogy a gluténmentes mézeskalács tésztája könnyen kezelhető lesz és sokáig puha is marad. Ízesítse őket őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, majd ne lepődjön meg, ha újabb adagot kell készítenie, mert annyira ízlik a család minden tagjának.

Hozzávalók Leírás
  • 400 g kombinált liszt (250 g kukorica- és 150 g rizsliszt)
  • 150 g porcukor
  • 60 g növényi zsír a tésztába
  • 2 db egész tojás
  • 100 g méz
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • dió, napraforgómag a díszítéshez
  1. Egy tálban alaposan összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, szódabikarbóna, fahéj és szegfűszeg).
  2. Hozzáadjuk a megpuhult zsírt, mézet és felvert tojásokat, majd összedolgozzuk a tésztát. Ha túlságosan ragad, rizsliszttel szórjuk be kezünket, de a tésztába igyekezzünk ne szórni többet, hogy a mézeskalács végül ne legyen túl kemény.
  3. Az elkészült tésztát élelmiszerfóliába csomagoljuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük. A hűtőszekrényben való pihentetés során a tésztában szépen összeérik a fahéj, a szegfűszeg és a méz íze, ráadásul könnyebb lesz vele tovább dolgozni is.
  4. A következő nap lisztezett sodródeszkán (rizsliszttel lisztezünk) kisodorjuk a tésztát, kiszaggatjuk a mézeskalácsokat kedvenc formáinkkal és dióval vagy napraforgómagokkal díszítjük.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon mintegy 10 percig sütjük őket. Viszont a sütési idő függhet a mézeskalácsok nagyságától és vastagságától. Mi kisebb formákat készítettünk és kb. fél cm vastagsággal. Az első adaggal javasoljuk kitapasztalni a sütési idő hosszát, hogy a mézeskalácsok végül nehogy túl kemények legyenek.

Semmilyen liszt, semmilyen tejfehérje, de ezt a receptet még azok is kedvelni fogják, akiknek nem mézeskalácsszükséges semmilyen élelmiszer megkötést betartaniuk. Az omlós és illatozó mézeskalácsok kuko
rica- és rizslisztből továbbá alkalmasak gyerekeknek tízóraira is.

További gluténmentes receptek után kutat? A mi weboldalunkon többet is talál, pl. egészséges csokoládés bonbon, csokoládés-kókuszos sütemény.

Próbálja ki karácsonyi receptjeinket:

Felkeltettük érdeklődését? Próbálja ki további receptjeinket is.

Kedvet csináltunk önnek a sok finomsághoz? Próbálja ki további receptjeinket.

torta

Desszertek

besütött zöldségek

Hús nélkül

bolognai spagetti

Tésztafélék és pizza

Menu Title