Melegedjen sült finomságokkal

Meleg napokon nagy mennyiségben fogyasztunk friss gyümölcsöt és zöldséget. Ezek ugyanolyan hasznosak télen is, azonban a választék nem olyan nagy. Ilyenkor kerül sorra elkészítésük következő módja: a sütés. Legalkalmasabb a gyökérzöldségek és savanyú gyümölcsök esetében, melyek emésztése nyers állapotban megterhelő a gyomornak. A sütés ezt nem csak megkönnyíti, de kiemeli az ízeket is.

Varázsoljon céklával

Bármilyen zöldség megteszi télen. Azonban ha finom ízre vágyik és fenn szeretné tartani az egészségét is, válassza a céklát. Nagyon egyszerű az elkészítése fokhagymával és olívaolajjal. Elég, ha megpucolja, felvágja nagy félholdakra, majd hozzáadja a fokhagymát, sót, borsot és olajat. Végül csomagolja alufóliába és süsse 200 fokon kb. egy órát.

A gurmanok édesen is elkészíthetik a céklát. Igazi finomság például a céklás kalács csokoládéval, amely kitűnő pontot tesz minden vacsora végére.

Sütéssel készíthet házi gyümölcsös teát is

Ha eljön a tél, előkerül a hagyományos szlovák recept: házi gyümölcsös tea a fagyasztott tartalékokból. Gyakori hozzávalók az alma, körte, sárgabarack, málna és eper, de ugyanúgy használható egres, szőlő vagy ribizli is.

A felszeletelt gyümölcsöt helyezzünk szét egy sütőlapon és szórjuk meg legalább 1 kiló cukorral. Süssük mérsékelt hőfokon, amíg a gyümölcs levet nem enged. Megfelelő aromát egy kis szegfűszeggel és fahéjjal adhatunk neki. A teát klasszikus módón készítjük el: leöntjük forró vízzel. Egy csésze teához elég egy kanál gyümölcs.

Müzli és gyümölcs

A metabolizmus felturbózható már reggelinél. Ha probléma nélkül szeretne működni napközben még télen is, a legideálisabb reggeli menü a házi sült müzli. Sok előnye van: nem csak nagyon finom és egészséges, de kedv szerint változtatható is. A zabpelyhet kombinálhatja szárított gyümölccsel vagy diófélékkel is. Sütés után a keveréket öntse le juharfa- vagy datolyasziruppal.

Egy konyhában a gyümölccsel egyébként bárhogy lehet improvizálni. Jó trükk a blansírozás is. Ez nem más, mint a gyümölcs forró, sós vízzel való leöntése fogyasztás vagy használat előtt. Ezáltal emészthetőbb a szervezetünknek és bévül nem hűt le. Emellett a só kiemeli az ízeket is, miáltal az étel természetesen édesebbnek fog tűnni.

Menu Title