Medvehagyma az év minden napján

Elgondolkodott már azon, miért hívják ezt a csodálatos növényt medvehagymának? A legenda szerint ez a tavasszal ébredő, gyenge medvék első eledele, akik gyorsan szeretnének erőt gyűjteni. Bár a növény szezonja nemrég ért véget, ízét és erejét hála a Lunter tofunak egész évben élvezheti.

Kis növény, amely sok tápanyagot rejt

Őseink az idők kezdete óta kihasználták a medvehagyma gyógyító hatását. Segít az álmatlanságnál, magas vérnyomásnál vagy légzési nehézségeknél. Továbbá, támogatja az agy rendes működését, tisztítja a vesét és tüdőt, valamint gyógyítja az emésztési nehézségeket és gyulladásokat.

A gyógynövény lényegében ugyanazokat az értékes anyagokat tartalmazza, mint a közönséges fokhagyma. Emellett levelei fotoszintetikus pigmentet és klorofilt tartalmaznak. A legegészségesebb anyagok közé tartozik a C és B vitamin (főleg pyridoxin B6), rostok, kálium és fehérjék.

Medve a konyhában

A medvehagyma hidegen és melegen is jó. Főzésnél kitűnően illik mindenféle levesekbe, grillezett zöldségekhez, töltelékként sós kalácsokba vagy palacsintákba. Ez a fajta felhasználás viszont nem csak a növényre alkalmas. Próbálja ki ugyanilyen módon az új medvehagymás tofut. Remek akár csak megpirítva is egy kis olívaolajon, szójaszósszal és fűszerekkel ízesítve. Köretnek tökéletes hozzá rizs vagy tésztaféle.

A medvehagymás tofu hidegen is nagyon finom. Illik tekercsekbe, helyettesítheti a sajtokat görög vagy egyéb salátákban. Forró nyári napokon apró falatkákat készíthet belőlük hűtött sör mellé. Elég, ha csak felkockázza és fekete olívabogyókkal felszúrja fogpiszkálóra.

Menu Title