Karácsonyi vacsora hús nélkül

A szlovák közmondás szerint annak, aki szentestén böjtöt tart, megjelenik egy arany kismalac. Egy kis erőfeszítéssel a karácsonyi vacsorát is el lehet készíteni húsmentesen. A fogásokat variálja kedve szerint – akár levesről, salátáról vagy főételről van szó. A megfelelő hozzávalókkal ugyanakkor megőrizheti szervezete egészségét és erősítheti az immunrendszerét.

Hasznos tippek elkészítés előtt

Ha szeretne egészséges karácsonyt, kezdje a megvalósítást az ételek elkészítési módjával. Elég, ha a kirántott ételek esetében a serpenyőt felcseréli sütőlapra és inkább a sütőben süti meg őket. A klasszikus olaj helyett használjon olívaolajat, amellyel kenje meg a pléhet (vagy sütőpapírt) és az étel tetejét.

Ha meg szeretné őrizni karcsú alakját, próbálja ki a tofus ételeket. A tofut használhatja édes és sós fogásokban fő hozzávalóként, vagy alapként tésztába. Hála a puha állagának könnyen formálható és nagyszerűen alkalmazkodik az ételek ízéhez.

Egy győztes leves a sok közül

A szenteste „startolója” gyakran a savanyú vagy krémes leves. Háztartásonként váltakoznak a borsós, gombás és lencsés levesek, de van, ahol egyszerre több fajtát is tálalnak.

A szlovák specialitás a savanyú káposztaleves. Ha szeretné egészségesebb módon elkészíteni, kolbász helyett használjon füstölt tofut, melyet kockázzon fel és pirítson meg egy serpenyőben. Ezen kívül az elkészítés lényegében ugyanolyan, mint az eredeti receptnél. A savanyú káposztát főzze lefedve szárított gombákkal és burgonyával kb. fél órát, míg meg nem puhulnak. Végük adja hozzá a rántást, tofut, fűszereket, és keverje jól el. A kész levest majd rá nemsokára vegye le a tűzről és tálalja.

Hal és saláta kissé másképp

Az utolsó fogás a legnagyobb dilemma nem csak a vegetariánusoknak, hanem mindenki másnak is, aki nem szeretne húst enni. Egészéges alternatíva például a zeller vagy gomba tengeri moszatba burkolva, háromszoros bundában, vagy a grillezett pácolt tofu.

Ehhez már szinte kötelező hozzávaló a burgonyasaláta. A majonézt helyettesítheti házi szójanézzal, és kedve szerint változtathat bármi mást is. Inspirálódhat a karácsonyi füstölt tofus saláta receptjéből is, amellyel effektíven korlátozza a zsírok tartalmát és növelheti a vitaminok és fehérjék mennyiségét a karácsonyi vacsorában. Előnye a gyors elkészítés is.

Menu Title