Hogyan grillezzünk tofut

A grillezés egyfajta művészet. Nem elég a hozzávalókat szépen rácsra helyezni, várni, hogy maguktól gyönyörű színt kapjanak és betöltsék az egész környéket ínycsiklandó illattal. Ahhoz, hogy ropogós külsőt és zaftos belsőt kapjunk, kell egy kis tapasztalat, de főleg nem árt ismerni pár trükköt. A tökéletes íz eléréséhez szintén fontos különböző pácok használata. Ez érvényes a tofu esetében is. Itt utána olvashat, hogyan lehet kitűnőre grillezni ezt a szójás finomságot.

Válasszon megfelelő tofufajtát

Mielőtt hozzáfogunk az elkészítéshez, a legfontosabb a megfelelő tofu kiválasztása, ami más hozzávalókkal párosítva alkotja a grillezett fogás alapját. Ha szeretne játszani az ízekkel, válassza a neutrális, fehér tofut. Ez kitűnő experimentálásra különböző pácokkal. A fehér tofu előnye, hogy alkalmazkodik a fűszerekhez és más adalékokhoz. Magában ugyanis nincs különösebben domináns íze, ennek köszönhetően grillezésnél szabadon engedhetjük a fantáziánkat.

Szeletelje vastagabbra

Hogy lehet a tofu blokkot felszeletelni? Egyértelműen nem ajánlott egészben grillezni, de arra is ügyelni kell, hogy a szeletek ne legyenek túl vékonyak.

Az ideális vastagág kb. 1 centiméter. A forma már saját ízléstől kreativitástól függ – akár felkockázzuk, háromszögekre vagy klasszikus szeletekre vágjuk.

Ne hanyagolja el a szárítást

A tofut lével csomagolják, hogy ne száradjon ki és megtartsa frissességét. Elkészítése előtt azonban szükséges alaposan felszárítani. Kibontás és felszeletelés után ajánlott az egyes darabokról külön, papírtörlővel felitatni a folyadékot, esetleg óvatosan kipréselni belőlük.

Minél jobban kiszárítjuk, annál szilárdabb lesz az állaga. Ugyanakkor a fölösleges folyadék elnyomhatja a kívánt ízeket grillezés közben.

Pácoljon

Most következik az egyik legfontosabb lépés – az ízesítés. Az eltávolított folyadékot ízes páccal, fűszerekkel helyettesítjük, amik az áztatás időtartamától függően intenzív ízeket kölcsönöznek a tofunak.

Határozottan jó döntés olíva olaj vagy szójaszósz után nyúlni. A fűszernövények közül kiváló a kakukkfű, oregánó, szárított fokhagyma, kurkuma vagy kari. Mindenesetre ne feledkezzünk meg a sóról!

A kész pácba grillezés után is bele lehet mártani a kész ételt. Ez nem csak gusztusosabbá teszi a látványt, hanem még ízesebbé is a fogást. Igazi varázst pedig pár csepp citromlétől kaphatunk.

Készítse elő a grillt

A jó grillezés titka a tiszta és megfelelően előkészített grillsütőben rejlik. Sokan evés után tisztítják, ám ez a módszer nem a leghatásosabb. Sokkalta egyszerűbb a grillezés elején tisztítani – a meleg rácsokról könnyebben lejönnek a rászáradt maszatok, amit megfelelő eszközökkel így könnyen eltávolíthatunk.

Az átforrósodott grillt szintén ne felejtsük el alaposan beolajozni. Kenje meg a tofut is sütés közben. Ez bebiztosítja a ropogós külsőt és zaftos belsőt.

Egy utolsó jó tanács

Tofu sokszor húspótlóként szerepel, aminek köszönhetően hasonlóképpen is szokás elkészíteni. A megfelelő sütéshez azonban nem szükséges mérsékelt vagy magas hőmérséklet, sokszor elég az alacsony is, hála a tofu konzisztenciájának.

Kerülje el a nyílt lángot. Ha kell, a tofut inkább közepes tűzön süsse, hosszabb ideig. Így megőrzi természetes ízét és színét. Az ilyenfajta elkészítés körülbelül 20 percig tart.

Az utolsó lépés a köret kiválasztása. A grillezett tofuhoz kitűnően illik a sült zöldség héjában sült krumplival. A köretet ugyanakkor teljesen ki is hagyhatja. Helyette ugyanolyan jó a tofu spíz cukkinival.

Ha gusztust kapott tavaszi grillezésre, kövessen minket. Júniusban újabb egészséges és könnyű recepteket várhat tőlünk, amivel megnyitjuk a grillszezont.

Menu Title