kenyér

Gyors tönkölybúza kenyér kelesztés nélkül

A gyors kovásztalan tönkölybúza kenyér receptjét úgy fedeztük fel, hogy aznap gyorsan fogyott nálunk a kenyér, a boltok pedig zárva voltak. Nem volt sok időnk tétovázni, így ez a tönkölybúza kenyér recept nagyon kapóra jött. Míg a hagyományos kenyér receptek sok türelmet igényelnek és hosszú várakozást, míg megkel a tészta, addig a mi tönköly kenyerünket nem kell gyúrni, sem pedig keleszteni. Nem tartalmaz egy csipetnyi fehér lisztet sem, és ebből az univerzális tésztából a kenyéren kívül zsemléket is lehet formázni.

Gyors kovásztalan tönkölybúza kenyér

Minden, amire szüksége lesz a tönkölybúza kenyér elkészítéséhez, csupán néhány alap összetevő, egy kanál, egy tál és egy sütőpapírral kibélelt tepsi. Ez a recept egy kisebb kenyér vagy 6-8 zsemle elkészítéséhez elegendő. Ha Önt is meggyőzte, nyugodtan megduplázhatja a hozzávalókat és a felesleget lefagyaszthatja.

Hozzávalók Leírás
  • 500 g tönköly liszt
  • 8 ek olívaolaj
  • 2 tk só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3,5-4 dl víz
  • különféle magvak (tökmag, napraforgómag, lenmag)
  1. Először is alaposan összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, só és szódabikarbóna), majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Végül beleszórjuk a magvakat, viszont egy részüket felhasználhatjuk díszítésre is.
  2. Az egészet kanállal jól összekeverjük, míg az egyes összetevők jól össze nem állnak.
  3. Ne ijedjen meg, ha a tészta ragacsos és nyúlós lesz, mert ilyennek kell lennie. Próbálja meg ne sűríteni további lisztezéssel, hogy ne legyen túl tömör a tészta.
  4. Előkészítjük a tepsit, melyet sütőpapírral kibélelünk. Jól benedvesített kézzel a tésztából egy veknit formázunk, melyet a tepsire helyezünk (vagy szétosztjuk a tésztát 6-8 részre és is zsemle formákat készítünk).
  5. Előmelegített sütőben 200 fokon mintegy 50 percig sütjük (a zsemlék esetében kb. 10 percet vonjunk le a sütés idejéből).
torta

Desszertek

besütött zöldségek

Hús nélkül

bolognai spagetti

Tésztafélék és pizza

 

 

 

 

kenyér

 

Tönköly:

  • Egy régi nemesítetlen típusú búza, melynek jellegzetes, dióhoz hasonló íze van
  • Magas fehérjetartalom jellemzi, ezenkívül telítetlen zsírsavakat, zinket, magnéziumot, kalciumot, káliumot, B, A és E vitaminokat tartalmaz
  • Az ún. melegítő élelmiszerek közé tartozik – serkenti a szervezet vérkeringését
  • Stimulálja az immunrendszert és sejtmegújító hatása is van
  • Könnyen megemészthető és az allergiások szervezete is jobban tolerálja

Ezt a gyors kovásztalan tönkölybúza kenyér receptet mindenképp mentse el. Soha nem tudhatja, mikor jön majd jól.

Menu Title