gyors ebéd

Gyors ebéd – tésztaféle akár munkahelyre is

Ennek a könnyű, ízletes és illatos tésztafélének az elkészítése annyira egyszerű, hogy ha van az irodában egy kis konyha sarok, hozott alapanyagokból akár ott is elkészíthető ez a fantasztikusan gyors ebéd. Viszont vannak dolgok, melyek előzetes otthoni felkészülést igényelnek.

Gyors ebéd a sült fokhagyma és dió édeskés ízével

Talán a tészta erős fokhagyma illatának köszönhetően mégis célszerűbb, ha otthon készítjük el és az irodába már készen, ételhordóban visszük. Dió, petrezselyem és a citromlé összességében olyan élelmiszerek, melyek sok jóval szolgálnak egészségünkre nézve.

Recept 4 személyre:

Hozzávalók Leírás
  • 400 g linguine (használhatunk vastagabb spagettit is)
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • ½ csésze dió
  • 1 nagyobb citrom leve és héja (lehetőleg bio minőségű)
  • 5-6 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 marék apróra vágott friss petrezselyem zöldje
  • só és bors ízlés szerint

gyors ebéd

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és helyezzük be a fokhagyma gerezdeket héjukban cca 20-30 percre, attól függően, hogy milyen nagyok a gerezdek. Vegyük ki a sütőből és ha már kellően kihűltek, hámozzuk meg őket, majd tegyük félre.
  2. A linguine tésztát az utasítás alapján al dente keménységűre főzzük. Eközben összekeverjük a citrom levét és héját a megsült fokhagymával, olívaolajjal és egy csipet sóval. Használjunk kézi mixert, míg homogén állagú keveréket nem kapunk.
  3. A konyhai robotgéppel összezúzzuk a zsemlemorzsát a dióval. Ezt a keveréket utána serpenyőben előmelegített olívaolajon megpirítjuk, míg nem kezd megbarnulni – kb. 5 percig. Ügyeljünk a folyamatos kevergetésre, hogy megakadályozzuk a leégést.
  4. A petrezselymet vágjuk darabokra – fontos, hogy a lehető legfrissebb legyen. Amikor a tészta elkészült, leöntjük a felesleges vizet, de nem teljesen, a tésztának enyhén nedvesnek kell lennie (cca ¼ csésze vizet hagyjunk). Hozzáadjuk a citromos-fokhagymás mártást és az apróra vágott petrezselymet, majd alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tésztához a kb. ¾ adag megpirított diót zsemlemorzsával, majd újból jól elkeverjük.
  5. Tálalás előtt a tészta tetejét megszórjuk a maradék diós keverékkel és hozzáadunk néhány levél petrezselyem zöldjét.

Tanácsunk:

Mindig frissen és melegen tálaljuk. Továbbá kiváló brokkolival vagy párolt zöldségekkel – így könnyedén készíthet változatos és egészséges ebédet minden nap.

Gyorsan elkészíthető receptek

Ha gyakran szenved időhiányban és kedveli a „gyors ebéd“ témakört, ám egészséges és ízletes ételek után kutat, inspirálódjon alábbi receptjeinkkel weboldalunkról:

Klasszikus ízek egészségesebb változatban:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Tésztafélék és pizza

zapekaná zelenina

Hús nélkül

mrkvové šatôčky

Desszertek

Menu Title