Gyógyító receptek

Az étel nem csak az éhséget űzi el, hanem gyógyítani is képes. A zöldségek és gyógynövények erősíthetik a védekezőképességünket, javíthatják az emésztést, gyorsíthatják a gyógyulást, míg soknak antibiotikumhoz hasonló hatása is van. Kezdje a tavaszt olyan receptekkel, amik egészségesebbé is teszik.

Gyömbérrel a migrén ellen

A gyömbér nagyon hatásos nem csak megfázáskor, hanem fejfájás vagy migrén esetében is, aromatikus összetevőinek köszönhetően, ami közé a silica és a pikáns gingerol is tartozik. A gyömbér általuk képes támogatni a vér áramlását, megakadályozni a baktériumok és vírusok terjedését, valamint melegíteni a szervezetet.

Fogyasztását azonban nem szabad eltúlozni. A napi ajánlott adag maximum 4 gramm felnőtteknek, illetve a nap folyamán csak egy gyömbéres étel. Ettől függetlenül szinte mindenbe illik. Próbálja ki például a gyömbéres-répás levest Harisszával.

Jobb emésztés mentával

A menta minden emésztési problémát megold – csökkenti a puffadást, serkenti az emésztősav keletkezését, csillapítja a hányingert és támogatja az étvágyat. Hatása már 5 friss levél fogyasztásánál érezhető. A mentát főleg teákban, smoothiekban vagy koktélokban fogyasztják, de ugyanolyan finom ételekben is. Próbálja ki például a tofus quinoás salátát!

Laskagombával a jobb védekezőképességért

A szlovák laskagomba nagyon jót tesz az immunrendszernek. Ez az egészséges finomság fák törzsén nő, amikből magába szívja a számunkra is hasznos tápanyagokat, mint például a B-, D- és C-vitamint, némelyik zsírsavat, valamint a réz, vas, jód, nátrium, cink és szelén nyomelemeit. Ehhez mind hozzájuthat, ha például finom gombalevest készít.

Ha a betegség már ágyba kényszerítette, forduljon a fokhagymához. A tioszulfinátoknak, amiket tartalmaz, erősebb az antibiotikum hatásuk, mint a mesterséges gyógyszereknek. A legjobb eredményt akkor éri el, ha nyersen fogyasztja, azonban ha úgy nem szereti, keverje legalább kedvenc ételébe. Próbálja ki például fokhagymás lencsés salátában tofuval.

Gyógyító csoda, a hokkaido

A narancssárga hokkaido tök nagyszerű ízén kívül még roppant egészséges is. Hála A-, C-, B-, E-vitamin, rost, ásványanyag, kálium, cink, magnézium és foszfortartalmának tisztítja a hasnyálmirigyet és lépet, ezért cukorbetegeknek még az orvosok is ajánlják. Emellett segít a bőrallergiánál is, valamint megelőzi a vastagbélrákot, prosztatanagyobbodást és erősíti a veséket. Próbálja ki a finom töltött hokkaidót, amit be kell sütni sok más egészséges hozzávalóval. Nem csak jó ízű, de jót is tesz!

Menu Title