Fedezze fel a szójatej varázsát

A tehéntej növényi megfelelőjét előnyben részesítik főleg az egészséges táplálkozás hívei és az allergiától szenvedők. A szójatej viszont mindenki számára ajánlott. Akár maguk állítják elő, akár boltban vásárolják, mindenképp megbizonyosodhatnak arról, hogy a konyhában sok haszna van.

Ahogy a neve is elárulja, fő alapanyaga a szója. Gyártása nagyon egyszerű, nem kell más, mint szójabab, víz és esetleg egy csipetnyi só. A végső termék a babok ismételt áztatásával, darálásával és főzésével keletkezik. Az utolsó fázis a vízzel való keverés, majd az átszűrés. A gyártás egyszerűsége ellenére nagyon időigényes. Ezen spórolhat, ha megveszi a kész terméket.

A konyhában teljes értékű pótanyag

A szójatejre való áttéréskor gyakran felmerül a kérdés: képes teljes mértékben helyettesíteni a tehéntejet hagyományos ételekben is?

Valójában az ital felhasználása nagy kiterjedésű. Íze illik a reggeli zabpehelybe, ám kitűnő választás egy egészséges smoothie elkészítéséhez is. A szójatej ugyanakkor megfelel igényesebb receptekben is. Nagyszerű pácokban, szószokban, helytáll besütött és gratinált ételekben is.

Táplálóbb, mint a klasszikus tej

A szójatej nagy előnye, hogy sokféle felhasználási módja mellett megmarad magas tápanyagtartalma. Nemcsak, hogy a tehéntejjel ellentétben kevesebb kémiai anyagot, de még koleszterint sem tartalmaz. Az allergiáktól szenvedőknek csak plusz, hogy laktóz- és gluténmentes.

Ráadásul jelentős forrása fehérjének, vasnak és egy sor fontos B-vitaminnak. Hála az összetevőinek könnyen emészthető, miközben rendszeres fogyasztásakor segíti megelőzni az ér- és szívbetegségeket. Ez köszönhető a zsíroknak is, amiket főleg telítetlen zsírsavak alkotnak.

Ízesítse kedve szerint!

A szójatejet alapnak is használhatja más ízes italok elkészítéséhez. Próbálja ki például ezt a házi mandulatejet, aminek további kiváló ízt ad a méz és a fahéj.

Menu Title