Farsangi vigadalom bűntudat nélkül

Az emberek régen abban hittek, hogy farsang idején a sok étel és ital fogyasztása szerencsét hoz. Ez az időszak a három királyoktól egész a 40 napos böjtig tart, amelyet a keresztény egyház már a negyedik században bevezetett. Nem kell azonban, hogy a farsang csakis a zsíros ételekről szóljon. Használjon a kalácsokban és falatkákban egészségesebb hozzávalókat, melyekkel nem csak a lakomák varázsát őrzi meg, hanem a saját egészségét is.

Édes farsangi finomságok

Hagyományos fánkok, mézeskalácsok és rétesek. Ezeket az ételeket szokás szerint tejjel és tojással készítjük el. A tejet azonban nyugodtan fel lehet cserélni bármilyen másfajta növényi italra. Próbálja ki például a szójatejet, amely nem csak ízileg finom, hanem szervezetünknek is jót tesz. Sok könnyen emészthető fehérjét és lecitint tartalmaz, amely fontos szerepet játszik az agysejtek metabolizmusánál. A szója ugyanakkor jótékonyan hat a magas koleszterinre.

A tojást cserélje le szétmixelt és vízzel elkevert lenmagra, banánra vagy tofura. A tofuval helyettesítheti a túrót is, ha ad hozzá egy kis tejet, citromlét és barnacukrot. Kitűnően illik hozzá az alma és fahéj kombinációja, ami például nagyszerű cheesecake töltelék.

Töltött táskák, laskák vagy kenyerek

Ha farsangkor valami sósat szeretne feltálalni, próbálja ki a töltött laskákat. Tehet beléjük például növényi kenőket, melyekkel biztosra megteremti a farsangi hangulatot. Ehhez az időszakhoz legjobban a töpörtyűs és pástétomos ízű illik. A kenők ugyanolyan jól kitűnnek kenyéren vagy falatkákon is.

A sós receptekben vagy töltött táskákban cserélje fel a tojást kukoricakeményítővel, amelyet 2:3 arányban hígítson vízzel. A tojás legfontosabb tulajdonságát, a ragacsos és kötő állagot, bebiztosíthatja csicseriborsóliszttel, ha elkeveri 1:1 arányban vízzel. A kész táskákat, miután megfőttek, szórja meg prézlivel és öntse le egy kis olvasztott vajjal. Díszítésként használhat finomra aprított metélőhagymát vagy újhagymát.

Menu Title