egészség

Elfelejtett gabonafélék, avagy miben rejlik az egészség (1/2)

A gabonafélék, melyeket ma bemutatunk önöknek, elődeink étrendjének a részét képezték. Manapság ritkábban használjuk fel őket, így az emberi egészség látja kárát, mivel olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek számos betegség kezelésében segítenek

Elfelejtett gabonafélék, avagy miben rejlik az egészség (1/2)

Köztudott, hogy a túlzott fehérliszt fogyasztás negatív hatással van az emberi egészség állapotára. Ez sajnos tény, mellyel sokan közülünk egyszerűen nem vagyunk hajlandóak foglalkozni. A probléma gyökere pedig abban rejlik, hogy manapság a boltokban ritkán kapni olyan terméket, amely ne tartalmazna fehérlisztet. Sőt, gyakran a termékek leírásán olyan módon van feltüntetve az összetétel, melyet egy hétköznapi ember nem tud beazonosítani. Ebből az okból is kifolyólag fontos, hogy különféle egyéb gabonafajokat is  étrendünkbe, melyek pozitív hatással vannak egészségünkre nézve.

Elhatároztuk, hogy két részben bemutatjuk önöknek az egyes gabonafélék alapvető tudnivalóit, melyekből nemcsak finomságokat készíthetünk, hanem legfőképp kedvező hatással vannak az egészségünkre is.

Hajdina

egészség

A hajdina, népies nevén pohánka könnyen emészthető fehérjékben gazdag, különféle ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kalcium, vas, foszfor, cink, magnézium, kálium, réz és mangán. A B vitaminok csoportjából legtöbb a B2, B3 és kolin található benne, melyek hasznosak a májsejtek regenerálódásában. A hajdina magvaiban és héjában rutin (flavonoid) található, amely kedvező hatással van az emésztésre, a szívre és ezzel együtt a vérkeringésre.

A hajdina alkalmas lisztérzékenyek számára is, hiszen nem tartalmaz glutént, ezért ha ún. gluténmentes diétát kell tartania, nyugodt szívvel építse be étrendjébe.

Azok számára is megfelelő, akik aranyérrel, visszérrel szenvednek, mivel csökkenti az emésztési nehézségeket.

A hajdina kapható liszt, pehely, dara és tészta formában is.

Tippünk:

  1. Banán kenyér pekándióval és agávé sziruppal
  2. Csokoládés céklatorta

Kamut

egészség

A kamutot a gabonafélék fáraójaként is nevezik. E ősi gabona megjelenése nagyjából arra az időre tehető, amikor a szemek mintája láthatóvá váltak az egyiptomi piramisokon.

A kamut egy a kevés gabonafaj közül, mely nem mutálódott más gabonafélékkel, nem nemesítették és kizárólag öko gazdaságokban termesztik. Értékes forrása a telítetlen zsírsavaknak, könnyen emészthető szénhidrátoknak és értékes fehérjéknek, mely 30%-kal meghaladja a hagyományos búzával összehasonlítva. Tartalmaz E vitamint, foszfort, riboflavint, magnéziumot, cinket, vasat, niacint, tiamint és szelént is.

A kamut kedvező hatással van az immunrendszerre is, ezenkívül alkalmas a gyomor problémákkal szenvedő felnőttek, valamint gyerekek számára is. Azok pedig, akik aktív életet folytatnak, ennek a gabonafélének a fogyasztásával ne habozzanak, hiszen fő az egészség.

Tartalmaz glutént, édeskés íze van és ugyanúgy használják fel, mint a hagyományos búzát. A kamut kenyér, tészta, péksütemények, kuszkusz és kamut liszt formájában is kapható.

Tönköly

egészség

A tönköly szintén egy ősi búza fajta, mely nem volt nemesítve, így megőrizte magas tápanyag tartalmát. Béta-karotint tartalmaz, amely véd a különféle fertőzések ellen és védi szemünk világát is. Továbbá tartalmaz még káliumot, magnéziumot és további ásványi anyagokat, melyek támogatják szívünk működését. Szintén minőségi növényi fehérjék, szénhidrátok és telítetlen zsírsavak forrása. Nemcsak tápláló és könnyen emészthető, de fogyasztásával elősegítjük az emésztés, a bélműködés folyamatát és felveszi a harcot a migrén ellen is.

A tönkölybúza tartalmaz glutént, enyhén mogyoró íze van és teljes mértékben képes helyettesíteni a hagyományos búzát.

A tönkölybúza kapható tönkölyliszt, dara, pehely, korpa, tészta, valamint kávé és tej formájában.

Tippünk:

  1. Áfonyás muffin tönkölybúzából
  2. Teljes kiőrlésű tócsni tojás nélkül
  3. Almás pite áfonyával
  4. Tofu chilivel és szójaszósszal

Néhány szó a végére

Tisztában vagyunk azzal, hogy az új lisztekkel való megismerkedés és fokozatos beépítésük az étrendbe nem egyszerű feladat, ráadásul egyáltalán nem is olcsó mulatság. Tudatosítani kell viszont azt, hogy akár kis változtatással is hosszú távon jobb eredményeket lehet elérni az egészségünkre nézve, tehát sok szerencsét kívánunk önöknek ezen az úton.

Bízunk benne, hogy cikkünk inspirálólag hatott önökre és már a következő sütésnél kipróbálják valamelyik egészségesebb búzafajtát. Következő cikkünkben bemutatjuk: kölest és amaránt.

Menu Title