peszto

Avokádós peszto bármilyen tésztára

Az avokádó egyre nagyobb népszerűségnek örvend nálunk Magyarországon is. Sokoldalúságának köszönhetően az „esőerdők margarinjának“ is nevezik. Az avokádós peszto pedig egy bármilyen tésztafélére felhasználható szósz, melynek gazdag selymes ízét a fokhagyma kölcsönzi neki.

Bármelyik tésztafélére felhasználható, egy egészséges és könnyen elkészíthető ételt kapva kézhez. Ugyancsak alkalmas saláták ízesítésére, illetve kedvenc zöldségeinket is mártogathatjuk bele.

Az avokádós peszto hamarébb elkészül, mint ahogy észbekapnánk, hogy elkezdtünk főzni.

Hozzávalók Leírás
 

  • 1 db nagy avokádó
  • 1-4 gerezd fokhagyma (nyers vagy pörkölt)
  • ¾ csésze meleg víz, melyben a tésztát kifőztük
  • 2 ek fehér miso paszta (kínai élelmiszerboltban vagy interneten kapható. Bátran szerezzen be egyet, készíthet belőle kiváló miso levest)
  • ½ csésze dió
  • 2 db citrom kifacsart leve
  • 1 nagy marék zöld levelek (bazsalikom, rukkola, spenót, petrezselyem vagy valami hasonló)
  • só és bors ízlés szerint
  • Tipp: ha szeretné növelni a szósz tápértékét, adjunk hozzá 100g natúr tofut

 

  1. Kedvenc tésztafélénket tegyük a forrásban levő sós vízbe, az alapján, hogy hány adagunk kivánunk elkészíteni. Addig főzzük, míg nem „al dente“, azaz belül még enyhén roppanós. A vizet leöntjük róla, de őrizzük meg későbbre.
  2. Az összes hozzávalót a szósz elkészítéséhez a mixerbe helyezzük és magas fordulatszámon addig zúzzuk, míg selymesen sima állagot nem kapunk.

peszto

  1. Az így elkészült szószt ráöntjük a már kifőtt tésztára, melyet lefedett edényben félretettünk, hogy ne hűljön teljesen ki. A peszto szószt fokozatosan adagoljuk – kedjük először egy kisebb mennyiséggel, majd fokozatosan adagolva, míg a sűrűség el nem éri saját elképzelését. Ezt követően alaposan összekeverjük. Ellenőrizzük, hogy a tészta még mindig elegendő hőmérsékletű e, hogy a tészta melegen tudja tartani a rárakott szószt.
  2. Megjegyzés: tálalás előtt a szószt egy picit előfőzhetjük, de csak óvatosan a hőmérséklettel, hogy a hő hatására a nyers avokádó és a zöldségek megőrizzék vitamintartalmukat.

Tippünk:

A peszto szószt akár előre is elkészíthetjük és hagyhatjuk a hűtőszekrényben pihenni. Szobahőmérsékleten később felhasználható dipként, azaz felszeletelt zöldségek, mint a sárgarépa zeller és hasonlók mártogatására.

Elkészítési idő: 10 perc, tészta kifőzési ideje cca 10 perc.

Felkeltettük érdeklődését? Próbálja ki további receptjeinket:

Špagety bolognese s-údeným-tofu

Tésztafélék és pizza

zapekaná zelenina

Hús nélkül

mrkvové šatôčky

Desszertek

 

 

 

 

 

 

Zdroj: lunchboxbunch.com/

Menu Title