5 különlegesség tökből  

 

A tök nem csak Halloween dísz. Helyes feldolgozással a konyhában is fontos szerepet játszhat, ahol rengeteg módon elkészíthető. Levesek, saláták, könnyű kalácsok – ízének köszönhetően mind különlegesek. Ha túl sok van belőle, téli befőzésre is alkalmas.

Egyszerű grillezett falatok

Ha valami finomra, ám könnyen elkészíthetőre vágyik, grillezzen tököt. Elkészítéséhez elég a zöldséget meghámozni, kimagozni és felkockázni nagyobb darabokra.

A tököt ezután megsózzuk és megízesítjük egzotikus fűszerekkel, majd olajjal meglocsolt grilltálcán megsütjük. A kész ételt pirítóssal, főtt burgonyával vagy paradicsomos és dresszinges salátával tálaljuk, amelyet a tökkel egy nagyobb tálban összekeverünk.

Palacsinta édesen és sósan

A tökös palacsintát ugyanúgy készítjük el, mint a burgonyásat. A tészta lényegében ugyanazokat a hozzávalókat tartalmazza, ám a burgonyát tökkel helyettesítjük. Pont ez teszi az ételt oly tökéletessé. Ha tovább akarja gazdagítani a receptet, a tésztába keverjen majoránnát és zabpelyhet.

A felaprózott tökből apró palacsintát is lehet készíteni. A klasszikus recept ismét nem változik, de feldobhatjuk szerecsendióval, fahéjjal és öntetként datolyasziruppal. Ajánlott kókuszolajon kisütni.

Töltött tök az igényesebbeknek

A sült töltött tök kész gasztronómiai élmény még a legegyszerűbb töltelékkel is. A legmegfelelőbb a felaprózott tofu, fokhagymagerezd, sajt, vegeta és paradicsompép keveréke. Természetesen, a hozzávalókat kedv szerint variálhatja.

Klasszikus leves, amely nem csak átmelegít

A tök belsejét máskor is hatásosan felhasználhatja, például finom levesbe. Elég, ha szétmixeli burgonyával, répával, hagymával és egyéb ízesítőkkel. Melegen, krutonokkal megszórva tálaljuk. Gazdagíthatjuk szárított medvehagymával vagy gyömbérrel.

Befőzéssel az egészségért és tökéletes ízért

Ha tanácstalan, miképp készítse még el a tököt, csináljon belőle egészséges kompótot. Sok értékes tápanyagot és vitamint tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert. Jótékonyan hat a szív működésére és segít a bőrbetegségek gyógyításánál is. Az íz további fokozásához alkalmas főleg az ananász, bármilyen formában.

A mi tippünk: ha a tököt nem tervezi rögtön felhasználni, éretlenül szerezze be, hogy minél tovább kitartson. Így akár nyárig is kitarthat sötét, hűvös helyen.

Menu Title